Home / De PECO-man Dhr. Halsema

De PECO-man Dhr. Halsema

Dit interview met de PECO-man, Dhr. Halsema, heeft op 14 december 2013 in de Modelspoorinfo gestaan.

Texel en PECO…. waarom worden die 2 namen door veel modelspoorders in een adem genoemd en dat al 25 jaar?

“Helemaal niet zo verwonderlijk” begint een lachende heer Halsema een prachtig verhaal te vertellen wanneer je hem naar de relatie Texel – PECO vraagt.

Samen met zijn vrouw en kinderen woont Dhr. Halsema op het prachtige Texel. Van daaruit komt hij steevast elke keer naar de Internationale Modelspoorbeurs in Houten en dat al meer 25 jaar. Meestal samen met zijn vrouw, maar als zij verhinderd is vergezelt een zoon hem. Om kwart voor 6 vertrekt hij vanaf zijn huis, neemt om 6:00 uur de boot en is dan rond 08:30 uur in Houten. (“Als alles meezit!”). “’s Avonds nemen wij meestal de laatste boot, maar gaan altijd eerst een lekker hapje eten in Beverwijk,” voegt zijn vrouw direct toe.

De keuze om PECO te gaan verkopen heeft Dhr. Halsema al vrij vroeg genomen. De oorzaak hiervan was dat de rails van PECO gemaakt is van een nikkel-zilver legering en hierdoor bijzonder goed de stroom geleidt. Bovendien is de bovenkant van de rails rond, waardoor er weinig stof op de rails blijft liggen. En vooral stof is een groot probleem bij iedere modelspoorhobbyist. “Wist u dat PECO sinds 1946 in Engeland wordt geproduceerd?”, vertelt Dhr. Halsema. “In Engeland wordt bovendien naar perfectie gestreefd, dit om de veeleisende modelspoorbouwers van materiaal te voorzien dat hun spoorbaan een zo natuurgetrouwe aanblik geeft. Als wij de hoogte van de rails nameten, komt deze overeen met de werkelijke hoogte van de rails bij het grootspoor!” Kijken wij naar het omvangrijke assortiment dat Dhr. Halsema aanbiedt dat valt ons het een en ander op. Zo biedt PECO rails aan in verschillende codes.

Hieronder treft u een overzicht van de codering aan die PECO hanteert. Deze codering verwijst naar de hoogte van de railnaaf:

code 60           =          1,57 mm
code 70           =          1,78 mm
code 75           =          1,90 mm
code 80           =          2,03 mm (N spoor)
code 82           =          2,08 mm
code 83           =          2,10 mm (gelijk aan: ROCO LINE)
code 100         =          2,50 mm (gelijk aan: Fleischmann, ROCO, Lima, Märklin
code 124         =          3,15 mm (spoor O: Bullhead rail)
code 143         =          3,63 mm (spoor O: flat bottom rail)
code 200         =          5,08 mm ( spoor 1 )
code 250         =          6,35 mm ( spoor G 45: LGB)

Wanneer u bovenstaand schema ziet zal het u niet verbazen dat Dhr. Halsema maar liefst 21 verschillende soorten en breedten rails en wissels iedere keer alleen al van PECO bij zich heeft.

Maar niet alleen op onze beurs in Houten is Dhr. Halsema actief: ook op Texel kent iedereen hem. Samen met 2 andere Texelnaren heeft hij in mei 1988 de Texelse Model SpoorClub opgericht. In 2008 heeft hij zijn bestuurlijke activiteiten overgedragen. Als erelid is hij nog steeds actief bij de T.M.S.C. en promoot hij de club actief. Tijdens het vakantieseizoen kunnen de toeristen de modelspoorbaan van de club bewonderen en met het entreegeld (€ 2,50) kan de club nieuwe investeringen doen. Door de openstellingen tijdens het toeristenseizoen en de inkomsten daarvan, gecombineerd met sponsoren en giften, kan de club bestaan zonder subsidies.

Trots vertelt hij dat de T.M.S.C. verschillende banen in verschillende schalen bezit. Zo is er een Z baan, een N baan van 2 bij 7 meter, een H0 baan van gelijkstroom met een cirkel van 35 meter die digitaal wordt aangestuurd, een H0 baan van wisselstroom met een cirkel van 35 meter die aangestuurd wordt d.m.v. Märklin digitaal. Bovendien is er ook nog een modelspoorbaan in een Caravan te bewonderen met daarin een Märklin digitaal baan met als thema: Oorlogsspoor 1940-1945.

Ongetwijfeld kan Dhr. Halsema u nog veel meer vertellen over de Texelse Model SpoorClub. Het is zeker een aanrader om deze modelspoorclub eens een bezoek te brengen.

Het adres van de T.M.S.C. is: Emmalaan 65, 1791 AT Den Burg (www.spoorclubtexel.nl